Anar a la Web de la Diputació de Castelló

Territori

La costa


La província de Castelló abasta el territori més al nord de la Comunitat Valenciana, al llarg de la qual s’estén un litoral de 120 quilòmetres d’estupendes platges i belles cales.

La Costa Azahar suscita infinitat de sensacions a qui la visita; des de l’aroma pura del fruiter al que deu el seu nom fins a l’agradable frescor de la brisa marina, el tacte suau de les interminables i càlides platges d’arena fina o la bellesa de les agrestes cales que es banyen en les tranquil·les aigües del mar Mediterrani.

En la nostra estada a Castelló podem triar entre qualsevol tipus de platja, però sempre amb la seguretat que estes comptaran amb unes aigües de gran qualitat i amb multitud de serveis per a poder gaudir d’un bon dia baix el sol.

Moltes de les platges de la província de Castelló compten amb la Bandera Blava que atorga la Fundació per a l’Educació Ambiental d’Europa a aquelles que es distingeixen per la qualitat de les seues aigües i els seus serveis. A més unes altres d’elles posseeixen els certificats de qualitat “Q” atorgat pel ICTE, l’ISO 9001, o el de qualitat mediambiental ISO 14001.

Costa de Benicassim

Les àmplies platges o les recòndites cales de la província de Castelló posseeixen, en la seua immensa majoria, fons d’arena que fan que el bany en les càlides aigües del Mediterrani siga més agradable i segur. A més en l’oferta de platges de Castelló podem trobar llocs on els tarongers o els pins perfumen la nostra estada en l’arena, formant així espais únics en els quals la riquesa natural ens farà gaudir encara més d’un merescut descans. Castelló posseeix dos parcs naturals que conserven espais litorals verges: el Parc Natural de la Serra d’Irta, que entre uns altres, formen els municipis costaners de Peníscola i Alcalà de Xivert – Alcossebre, i el Parc Natural del Prat de Cabanes – Torreblanca, constituït íntegrament per espais d’estos municipis. En ells podrem descobrir la costa i el mar en estat pur, així com vertaders tresors mediambientals, com també els podem gaudir en el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, als termes municipals d’Almassora i Borriana.

Prat de Cabanes

A més d’estos espais naturals, Castelló posseeix el Parc Natural i Reserva Marina de les Illes Columbretes, formada per una sèrie d’illots volcànics que, a poca distància de la costa, ofereixen espais singulars per la seua espectacularitat i són un punt de cita obligat per als afeccionats al submarinisme, ja que, pel caràcter volcànic de les illes, posseeixen una excel·lent visibilitat baix de l’aigua.

Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Alcalà de Xivert – Alcossebre, Torreblanca, Cabanes, Orpesa, Benicàssim, Castelló de la Plana, Almassora, Borriana, Nules, Moncofa, Xilxes, la Llosa i Almenara, són els setze municipis que de nord a sud tenen línia de costa a Castelló i entre tots conformen una extraordinària oferta de platges en la qual el viatger podrà triar entre l’animació o el relax, entre llocs recòndits o platges urbanes, entre gaudir del sol o practicar esports aquàtics, però sempre amb la seguretat que trobaràs allò que cercaves per a gaudir del merescut descans o de dies de diversió al costat de la Mediterrània.

Amanecer en Peñíscola


L'interior


Castelló Interior és sinònim de natura, de patrimoni històric-artístic, de gastronomia, de festes, de tradició, d’allotjaments on et sentiràs millor que a casa… vine i descobreix-ho.

Conèixer l’interior de Castelló significa descobrir unes terres enormement atractives, tant per la seua agresta geografia, com per la singularitat de les seues tradicions i cultura. Castelló és, encara sent costanera, la segona província més muntanyosa d’Espanya i en ella es troba el Pic del Penyagolosa, que amb una altura d’1.813 metres, és el sostre de la Comunitat Valenciana.

L’atractiu de les terres castellonenques de l’interior mereixen un esment especial. El seu clima, que varia segons l’altitud, fent-se més dur cap a les zones altes de l’interior, és en general un ambient sec i agradable que ve acompanyat d’una vegetació i arbrats esplèndids on respirar aire pur i gaudir de la natura.

Rio de Alcudia de Veo

A la zona nord de la província trobem la comarca dels Ports, amb capital a Morella, ciutat turística per excel·lència, dotada d’innombrables monuments, testimonis de la seua intensa i important activitat històrica. Tenen Morella i els seus voltants una àmplia oferta de restaurants, hotels i habitatges de turisme rural, cases antigues que s’han rehabilitat i on es pot gaudir d’una magnífica estada.

Morella

La Tinença de Benifassà, comarca de gran riquesa paisatgística, és reconeguda com una de les millors zones per al turisme actiu. La major part d’esta zona es troba dins de la Reserva Nacional de la Cabra Hispànica dels Ports de Beceite, per la qual cosa no és difícil en el nostre recorregut trobar-nos amb bons exemplars d’este bell animal.

El Maestrat, amb la capital Sant Mateu, ciutat de notable monumentalitat, s’estén fins al massís del Penyagolosa , guardià d’esta comarca on el turisme de salut té els seus dos màxims exponents a Catí (balneari de l’Avellà) i Benassal (balneari de la Font d’En Segures).

Les comarques de la Plana Alta i la Plana Baixa posseeixen en municipis del seu interior com Vilafamés, Vila-real, o Onda una dilatada història i un patrimoni artístic digne d’una visita detallada.

Vilafamés

Contigua a esta comarca es troba la de l’Alcalatén amb interessants municipis com l’Alcora, seu del Museu de Ceràmica, que arreplega l’àmplia tradició del lloc, tant de la Real Fàbrica del Comte d’Aranda (ss. XVIII i XIX) i ceràmica contemporània o Llucena, lloc amb excel·lents fonts molt apreciades pels estiuejants.

Ja en la comarca de l’Alt Millars, els amens paisatges de Cirat, la seua capital, obrin les portes a Montanejos, bressol del turisme d’aquesta comarca on les cristal·lines aigües del riu Millars són aptes per al bany. Les aigües termals de la Font dels Banys són aprofitades en el Balneari de Montanejos. Situat en el mateix municipi compta amb una oferta de salut basada en la Medicina Termal.

Montanejos

La Serra d’Espadà, declarada Parc Natural, nodreix d’aigües al riu subterrani Sant Josep de la Vall d’Uixó, constituint el riu subterrani navegable més llarg d’Europa, les modernes instal·lacions reben a molts visitants durant tot l’any, que poden gaudir del recorregut en barca per l’interior de les grutes.

Mirant la Plana, quan la Serra d’Espadà veu el mar, està Vilavella, important per les seues riques aigües termals i els seus balnearis.

El recorregut del riu Palància que dóna nom a la comarca, l’Alt Palància, deixa al seu pas innombrables brolladors i fonts. El primer brollador, proper al naixement del riu, és el dels Cloticos a Bejís, població que també guarda un interessant aqüeducte romà.

Viver, Jérica, Altura, amb un important llegat patrimonial i bells paratges són també importants municipis turístics de la zona que veuen transcórrer el Palància fins a arribar a Navajas, bressol del turisme d’interior a la nostra província i lloc triat per estiueig durant segles per la qualitat de les seues aigües. Seguint el Palància trobarem Segorbe, capital de la comarca i seu episcopal que compta amb nombrosos atractius, tant artístics com naturals.

El Palància abandona la província passant per Sot de Ferrer, poble de bella estampa amb una pujada al calvari molt característica de la zona.

Castelló convida permanentment a descobrir els seus paratges i sentir-se en contacte amb la natura, privilegis propis de l’interior de Castelló. Visitar els seus pobles suposa realitzar un recorregut per la seua història, gaudir de veritables museus naturals, contemplar la bellesa dels seus palaus, casalots, esglésies, muralles i torrasses, amb obres d’art úniques que abasten des de restes arqueològiques iberes i romanes, passant per retaules gòtics , fins a arribar al més recent art contemporani excepcionalment representat al Museu de Vilafamés.

Albocasser - Sant Pau

Un aspecte molt important dels municipis de l’interior de Castelló són les seues festes que guarden senyals d’identitat pròpies, sent les mateixes un altre dels seus múltiples atractius. Amb les tradicionals festes pròpies de cada localitat existeixen altres activitats lúdiques de sorprenent interès com la Setmana de Música i el Mercat Medieval de Morella, el Cicle Internacional de Concerts Ciutat de Navajas, el Festival Coral de Música Valenciana de Segorbe o la representació del Cisma d’Occident a Sant Mateu.

Castelló, a més, disposa d’una àmplia xarxa de senders que permeten al visitant integrar-se en la naturalesa acostant-li a llocs impossibles d’accedir d’una altra manera. La pràctica de múltiples activitats esportives i d’aventura tals com: escalada, parapent, descens de barrancs, recorreguts a cavall, bicicleta tot terreny, espeleologia, orientació, etc. permeten al viatger gaudir de la seua activitat preferida endinsant-se en paratges espectaculars, on espessos boscos, paisatges mediterranis i agrestes muntanyes oferiran tot el seu esplendor i on podrà trobar bones fonts d’aigua fresca.

Ares del Maestre

Tot aquest ric bagatge es troba adobat per una gastronomia excepcional, rica i variada pròpia de la terra, elaborada amb productes naturals.

Les terres de l’interior castellonenc, són terres  amb atractius més que suficients per a ser conegudes de manera tranquil·la. En elles podem contemplar tant els grans atractius naturals que ofereixen, com els molts municipis que no s’han citat ací i on el viatger descobrirà un gran llegat cultural al costat d’usos i costums que perviuen al pas del temps, fent d’estes terres un lloc idoni per a passar unes vacances diferents en contacte amb el món rural.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador