La tradicional matança del porc, celebrada al gener, era antigament la base de la gent de l’interior de província. Encara avui té lloc en moltes cases, sent tot un ritual i punt de partida de molt variats plats. El pernil i els embotits són els productes estrella elaborats després de la matança. Les llonganisses, botifarres, la conserva o frito i els guisats de tota classe, són protagonistes en la immensa majoria de les cuines. També són molt coneguts els tradicionals tombets, elaborats amb carn i acompanyats amb caragols de muntanya (molt típics i saborosos), bolets com el rovelló o el rossinyol (abundants en les nostres pinedes i en la zona del Penyagolosa) i verdures variades.
Especialment típica de la nostra província és l’olla, que té moltes varietats; en alguns casos, producte de la tradicional matança, juntament amb un bon nombre de verdures. També a l’interior s’elaboren suculents arrossos, com la paella de muntanya o l’arròs de temporà.

Tampoc podem oblidar-nos dels exquisits formatges de la nostra terra, amb llet de cabra o ovella, frescs i curats, que suposen tot un plaer per als sentits.
Un altre plat obligat de la província és la carn a la brasa, majoritàriament procedent del be, que pasta en llocs en els quals abunden les herbes aromàtiques, el bestiar boví que es cria a les zones d’interior, la carn de conill del Maestrat i la caça. Les clàssiques xulles brasejades o el sucós ternasco, acompanyat de l’indispensable i deliciós allioli, són plats de primera magnitud i indispensables en qualsevol taula durant totes les estacions de l’any.