Anar a la Web de la Diputació de Castelló

La Gastronomia en zones de costa


L’arròs, les verdures, el peix i el marisc són els elements bàsics de la cuina de la nostra costa. Difícilment s’entén una celebració de qualsevol tipus sense l’emblemàtica paella.

La paella valenciana, la paella marinera, la paella mixta, l’arròs a banda, l’arròs negre (rep aquest nom per la tinta del calamar), la paella de verdures, l’arròs caldós, l’arròs al forn o l’arròs amb col, són plats que tenen aquest cereal com a element bàsic.

El peix blanc i blau, en totes les seues varietats, i el marisc es poden degustar en tot Castelló i són innombrables les receptes que tenen com a base l’exquisit sabor dels fruits del mar. En les nostres llotges podem trobar els productes més frescos que arriben diàriament en barques. Les galeres, el conegut llagostí de Vinaròs, les caixetes, escopinyes, clòtxines, dàtils o el caragol punxenc de Peníscola, són tot un descobriment per a tots aquells que decideixen acostar-se als nostres restaurants costaners.


Castelló gastronomía costa


La Gastronomia en zones d' interior


La tradicional matança del porc, celebrada al gener, era antigament la base de la gent de l’interior de província. Encara avui té lloc en moltes cases, sent tot un ritual i punt de partida de molt variats plats. El pernil i els embotits són els productes estrella elaborats després de la matança. Les llonganisses, botifarres, la conserva o frito i els guisats de tota classe, són protagonistes en la immensa majoria de les cuines. També són molt coneguts els tradicionals tombets, elaborats amb carn i acompanyats amb caragols de muntanya (molt típics i saborosos), bolets com el rovelló o el rossinyol (abundants en les nostres pinedes i en la zona del Penyagolosa) i verdures variades.

Especialment típica de la nostra província és l’olla, que té moltes varietats; en alguns casos, producte de la tradicional matança, juntament amb un bon nombre de verdures. També a l’interior s’elaboren suculents arrossos, com la paella de muntanya o l’arròs de temporà.


Castelló gastronoía interior

Tampoc podem oblidar-nos dels exquisits formatges de la nostra terra, amb llet de cabra o ovella, frescs i curats, que suposen tot un plaer per als sentits.

Un altre plat obligat de la província és la carn a la brasa, majoritàriament procedent del be, que pasta en llocs en els quals abunden les herbes aromàtiques, el bestiar boví que es cria a les zones d’interior, la carn de conill del Maestrat i la caça. Les clàssiques xulles brasejades o el sucós ternasco, acompanyat de l’indispensable i deliciós allioli, són plats de primera magnitud i indispensables en qualsevol taula durant totes les estacions de l’any.


Les nostres fruites i verdures


La fruita més estesa en les terres castellonenques és, per descomptat, la taronja, i amb ella, les fruites de l’horta: pomes, cireres, peres, melons… molt diferents segons l’estació de l’any.

Especialment conegudes són les cireres de la zona del Palància i Espadà, d’exquisit sabor; estes dos comarques són riques en fruiteres de secà que formen part important de la seua economia.

L’horta castellonenca, estesa de nord a sud al llarg de la costa, ha donat a la cuina una aportació decisiva. Ací es consumeixen diàriament les més variades hortalisses; que en molts casos són, fins i tot, base d’una alimentació suau i natural que suposa l’eix del que popularment es coneix com a dieta mediterrània. La tomata de penjar o la carxofa de Benicarló, amb denominació d’origen, són un bon exemple.

També són excel·lents els olis d’oliva verge extra, herència dels romans que van conrear les millors oliveres al costat de la Via Agusta en llocs com Cabanes, Benlloch o Traiguera; així com els fruits secs, nous, ametles o l’avellana de Benassal.


Castelló Gastronomía Frutas y Verduras


Els dolços


Existeix també una profunda tradició pastissera i de rebosteria, sempre present en qualsevol taula. La varietat de pastes salades és notòria, amb modalitats diferents segons els municipis. Solen presentar-se farcides de verdures, de carn i fins i tot, en ocasions, de marisc.

Els dolços, vestigis del passat morisc de Castelló, perviuen sense additius a l’interior de la província. Els torrons, les quallades, les melmelades, les mels, els fruits secs, el mató… són utilitzats per a elaborar les postres i solen marcar dates assenyalades en el calendari, com la Setmana Santa, les festes locals o els dies en els quals se celebra el patró de cada poble.


Castelló Gastronomía Dulces


El celler i les aigües mineralsCastelló ha estat tradicionalment una terra de bons i reconeguts vins. En l’última dècada, ha crescut el nombre d’emprenedors que, emulant als seus avantpassats, han volgut recuperar l’esplendor dels excel·lents brous de la zona, aconseguint una qualitat comparable als més reconeguts vins del país.

Vins dels Terres de Castelló responen a una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que integra a la gran majoria de viticultors i cellerers castellonencs, i exigeix l’aplicació de rigorosos paràmetres analítics i organolèptics en els vins.

Finalment, es conserva l’elaboració artesanal i destil·lat de begudes espirituoses, excel·lent vins dolços i afruitats, aromàtiques misteles i anisats, com absentes i cassalles.

A més, Castelló disposa d’una àmplia varietat d’aigües minerals que brollen de nombroses fonts al llarg de tot el nostre sistema muntanyenc interior, moltes de les quals posseeixen propietats mineromedicinals que són embotellades per al consum i utilitzades en balnearis.


Castelló Gastronomía Vinos

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador